A lehetőségek adottak, élni kell vele?!

Mindenkit váratlanul ért a hír, hogy október közepével megszüntetésre került a Lakástakarék termékre vonatkozó állami támogatás.

Engem személy szerint az is meglepett, hogy milyen őrület volt azokban a napokban, hiszen mindenki részesülni akart az addig korlátlanul rendelkezésre álló támogatás utolsó szeleteiből!

Hirtelen lett sok ügyfél, lett sok tennivaló, a nyomtatvány meg elfogyott.

A Bankokban külön munkatársakat állítottak sorba a szerződések átvételére, a feldolgozási határidő is rögtön 30 napossá dagadt.

Egy dolog biztos: az emberek többsége hirtelen (az elvesztéstől való félelem keretein belül) tudott havi 20 ezer forintos megtakarítást vállalni 10 évre.

Mindezt éves 72 ezer forintos állami támogatásért. Természetesen lakáscélra.

Ez az esemény talán arra jó volt, hogy visszatükrözze, mennyire nincsenek az emberek tisztában a pénzügyi termékek által elérhető támogatásokkal. Hiszen van nagyobb mértékű és jobban hasznosítható állami támogatással rendelkező termék is, csak az nincs megszüntetés alatt, így a média figyelmét kevésbé köti le.

Úgy döntöttem, hogy megér egy pár sort két, általam jónak ítélt „adókedvezményes-opció” bemutatása.

Egészségpénztár, avagy egészségügyi költéseink 20%-a (max. 150 ezer forint) visszajár!

Mindenkinek vannak egészségügyi kiadásai, legyen az gyógyszer, a magánorvosnál elvégzett éves nőgyógyászati szűrés vagy egy felnőttkori fogszabályozás, esetleg fogbeültetés, vagy akár csak a pelenkavásárlás költsége.

Ha egészségügyi kiadásait egészségpénztáron keresztül számolja el, akkor viszont minden egyénileg befizetett forintja után 20% adókedvezménnyel élhet, az szja-előleg erejéig.

Ehhez nem kell mást tennie, csak kiváltani egy egészségkártyát, amit bankszámlájához rendelhet, s az éves egészségügyi költések 20%-át visszakapja!

Célszerű olyan személyt választani, aki rendelkezik SZJA-val és nevére kérni minden olyan családi költést (ő járjon a gyógyszertárba), ami beletartozik a vissza-igényelhető körbe!

Egy jó link: https://premiumegeszsegpenztar.hu/mire-kolthetek

Nyugdíjbiztosítás, amiről ugyan tudunk, de nem használjuk ki eléggé (20% – 130 ezer forint visszajár)!

Nyugdíjcélú befizetései után évente 20%, de maximum 130 000 forint adójóváírást vehet igénybe. Ezzel támogatja az állam, hogy az állami nyugdíj mellett kezdjen el félretenni nyugdíjas éveire. Amennyiben már rendelkezik nyugdíjpénztári vagy nyugdíj-előtakarékossági számlával, az adójóváírás mértéke együttesen évente 280 ezer forintban maximalizálható!

Azt tapasztalom, hogy a helyzettel az érintett korosztály tisztában van, tudat alatt már bevésődött, hogy az Állam nem fogja teljes egészében (vagy inkább minimális szinten) megoldani ezt a problémát.

Támogatást viszont ad, amit éves 650.000 Ft befizetésével lehet maximálisan kihasználni.

Itt az a javaslatom, hogy olyan fix összeget vállaljon az ügyfél, amit minden körülmények között tud fizetni, hiszen nyugdíjas koráig ezt fizetni kell.

Viszont, ha menet közben van lehetősége még félretenni, akkor azt minden év végén tegye meg (felkerekítve az éves befizetést 650 ezerre), hiszen így maximális visszatérítést kaphat! Nyilván kell, hogy legyen SZJA alapja a visszaigénylésnek.

Értékes linkem is van, érdemes tájékozódni: https://partneremabiztosito.hu/idosebb-koromra-is-gondolok-amig-robotolok/

Összefoglalva, van még lehetőség, hogy felépítsük költéseink után visszajáró és nyugdíjcélra félrerakott összegekből jelenünket és jövőnket! Csak tájékozottnak kell lenni, amit Ön ezzel a kis cikk elolvasásával már el is ért!

Gratulálok, csak így tovább!