Milyen egy jó befektetés?

Ahhoz, hogy több pénzed legyen, kezdetben pénzt kell befektetned.

Ki kell lépned abból a mókuskerékből, hogy fáradságos munkával megtermeled azt a jövedelmet, amit aztán villámgyorsan elköltesz a jelenlegi életviteled finanszírozására. Ugye ismerős a gondolat, hogy fizetéstől fizetésig gondolkozol, rendezed a fix költségeket és megint dolgozol azért, hogy megismételd az előző folyamatot!

Ebből kikerülni (új bútor venni, nyaralni, jövőre gondolni) csak úgy lehet, ha elveszel magadtól, elteszed a szemed elől azt az összeget, amit, ha nem látsz, nem költöd el! Ez lehet egy jól megszokott havi fix összeg, amihez hozzászoksz, ezzel már nem gazdálkodsz a havi büdzsédben, hanem félreteszed.

Ha plusz bevételhez jutsz, az persze gyorsan kiszalad a markodból, mindig van egy rés, amit be kell tömni, mindig van mire költeni.

A kérdés az, hogy egy válságosabb időszakban eszedbe jut-e felélni ezt a megképzett tartalékot (megszünteted a havi kiadást, kiszeded a szerződésből az addig felhalmozott megtakarítást), ezzel generálva némi túlélést és mélyebben egy szomorkás gondolatot?! Ez a rossz érzés pedig arról szólna, hogy elkezdtem valamit, de fel kellett adnom, mert problémába ütköztem. Nem tudom kigazdálkodni azt a havi összeget és inkább elbukom a hosszútávon tervezett céljaimat azért, hogy ma megéljek! Nehéz és fájdalmas döntés, de játszatod többször! J Ahányszor egy üzletkötő megtalál és emlékeztet a céljaidra!

Több ügyfél arra panaszkodik, hogy plusz bevételhez jutott, el is indult a megtakarítás útján (persze a nyereségvágy jelen volt), csak rossz tanácsadókra hallgatott, elismerve ugyan saját felelősségét (nem kezelte, nem nézte, más a hibás), mégis megsértődve kimondhatja, nem bízom már senkiben.

Nyugtatgathatod is magad, hogy a mai világban nincs biztos befektetés (a válság megmutatta, hogy bizony, vannak kockázatok), az a tuti, amit elköltök és magamra fordítom. Olyan alacsonyak a banki kamatok, hogy inkább én fizetek azért, hogy betétnek hívják a befizetéseimet.

Nemrég egy szakértőtől azt hallottam, hogy az állampapírokat is negatív hozamígéret mellett veszik meg, ezzel is támogatva a gazdasági fejlődést! Mi van? Azért fizetek, hogy kisebbet bukjak?

Én valamiért mégis hiszek abban, hogy vannak olyan lehetőségek, amelyeken érdemes elgondolkodni. S bár nem tartom magam profinak és nem látom előre a mostani gazdasági helyzet jövőbeni alakulását, azt tapasztalom, hogy érdemes figyelni az eszközalapok alakulását.

Akár rövidtávon is profitálhatunk abból, ha figyeljük a híreket (olajár alacsony szintje, a dollár várható emelkedése a forinttal szemben) és vizsgálgatjuk, hogy miként reagálnak egyes eszközalapok. A legegyszerűbb technikákkal kezeljük befektetésünket, ha az árfolyam lement, akkor veszünk, ha túl magas az ív, akkor oda már sokat nem teszünk. S persze meg tanulunk várni, ha a jelenlegi alapunk nem teljesít olyan jól!

Ma már vannak olyan befektetési formák, amihez nem kell olyan nagy kezdőtőke (200.000 ft-tól elérhető), mégis részesül az egyén az eszközalap választék kínálatából. Van hozzáfizetési lehetőség is (már 30.000 ft-tól), ha valamelyik eszközalap árfolyama lement és vételi helyzet van. Kezemben a döntés, hogy egy-egy alkalommal megkockáztatok egy ilyen próbát, pár hónap alatt kiderül milyen volt a megérzésem, s nem kockáztattam sokat.

Az is szimpatikus számomra, ha nem kényszerítenek rendszeres megtakarításra, s az ezzel vállalt kötelezettségekre (ha nem fizetem díjmentesítik, megszűnik, elbukom a garanciákat), hanem megkapok némi szabadságot. Hiszen most már a telefon társaságok is elfelejtik a hűségidőt!

A több, kisebb összegű befektetésemet pedig több-kisebb célomra tudom használni. Ha hozzányúlok, nem kárhoztatom arra magamat, hogy elbuktam a nagy célt, hanem azt vállalhatom, hogy sok kis célt teljesítettem és ezek apró lépések a nagyobb dolgok felé.

Rendszertelen megtakarítás, a lehető legkedvezőbb költségeken, nekem ez érné meg!

Szerencsés is vagyok, mert most már egy ilyen termék is van a tarsolyomban, amit Neked is ajánlok!

További részletekért kattints ide!