Lakáscélja mindenkinek van!

A gólyák költözésével sok fészek marad üresen, erről mindig az jut eszembe, hogy mennyi munkát tettek bele abba, hogy ez az építmény stabil legyen.

Aztán felnevelődnek a kisgólyák, kirepülnek és a telet már máshol töltik. A fészek magára marad, s jövőre jöhet felújítás, újabb projekt.

A lényeg az építkezés, a lakhatás és a renoválás.

Az embernek is egy veleszületett gondolata a saját vagyon megszerzése, kell a saját lakás, mindenáron. A szerencséseket tudja támogatni a szülői háttér, egy jó lagzival és önrésszel akár meg is lehet a várva várt otthon. Többen hitelre is rászorulnak, mert nincs idő várni, azonnal kell a megoldás.

A lehetőség, az, hogy végre saját lábunkra álljunk, sokszor nagyobb anyagi terhet ró ránk, mint az előre gondoltuk volna, hiszen nem csak a törlesztőkkel kell megküzdeni, hanem a közüzemi terhek is ránk hárulnak. Lassan fontosabbá válik a csekkek rendezése, mint a társadalmi életben való aktív részvétel (kikapcsolódás, barátok). Az egész egy taposó malommá válik, s belefásul az ember, hogy azért dolgozik és termel, hogy azt a meglévőt (a már lakott házat) megtarthassa.

A 2000-es évek elején mindenki házat akart, voltak egyszerű hitelfelvételi lehetőségek (akár személyi okmányokkal, önrész nélkül), aztán a 2008-as válság keresztbe vágta a lendületet, elfogytak a vevők.

A szándék megmaradt, az ösztön hajtja a fiatalokat, de kevesebb a lehetőség. A most visszatérő állami támogatások megint reményt adnak (komolyabb feltételekkel), újra beindul a piac.

S ha már a fészekrakó madarakkal kezdtem, ismét jön az örök kérdés: Tyúk vagy Tojás?

Ki jár jobban, akinek szülei előrelátóak voltak és indítottak egy megtakarítást még gyermekkorban, majd a lagzi előtt közlik, hogy van már félretéve biztosan 2-3 millió forint.

Vagy az, aki nem gondolkodott előre, de most nagyon akar, jövedelme van, szívesen beterheli annak reményében, hogy azonnal háza lesz, igaz, hogy a felújítás majd egy személyi kölcsönből fog sikerülni…

Ha az embereknek volt tanulni valója a válság alatt, az biztosan ilyesmi lenne: ha egy célod van, tervezd meg az utat, gondolkodj előre és ne vágj bele olyasmibe, amibe később belerokkanhatsz!

Ha szeretnél egy házat (és ez genetikailag benned van), ne holnap akarj beköltözni!

Kezdj el félre tenni havi 20 ezer forintot (Olyan sokat? Nyugodj meg, a hitel drágább!), s szokjál hozzá ahhoz, hogy ennyi kiesik. Ne kockáztass, ne akarj nagy nyereséget, nehogy elbukd a befizetéseket! Rendszeresség!

Ha teheted, vegyél igénybe állami támogatást (nem Uniós pályázatra gondolok), hogy még több nyereséggel számolhass! Akár 30%-al is növelheted befizetéseid értékét.

Tudatosan, előre kiszámíthatóan válassz hitelt (úgyis kelleni fog, de nem mindegy, hogy milyen, mekkora összegben és mennyiért), hogy a jövőben ne rettegj az árfolyamok ingadozásától!

Aztán, ha megvan a ház, akkor ismét gondolkozz azon, hogy pár év múlva fel kell újítani, bővülni fog a család. Erre is képezz alapot! Ha jön a gyerek és már az ő lagziját látod magad előtt, erre is félre kell tenni, mert Te is így kezdted.

A jó szokásaidat pedig tartsd meg, meséld el mindenkinek, hogy milyen korrekten kigondoltad az életedet és tanítsd környezeted!

S legyél elégedett Gólya, télen keressél melegebb tájat, mert lesz miből!

Ha még nem tudod, milyen megoldást lehet keresni lakáscéljaid orvoslására, akkor kattints ide!