Mindkét fél érezheti győztesnek magát üzletkötéskor?! – Nyugdíj gondolatok

A múltkori bejegyzésben addig jutottunk az ügyféllel, hogy felismerte, foglalkozni kell a jövővel!

Kért egy jó megoldást. Most leírom, hogy milyen elvek mentén készül el egy megoldási javaslat.

A javaslathoz ismerni kell az ügyfél valós igényeit, nálam ez azt jelenti, hogy vannak számára fontos céljai, melyeket sorba is tud tenni, ez lesz a prioritási lista. Most a nyugdíj a fontos!

A nyugdíj-tervezés egy előrelátható megdöbbenéssel kezdődik, amit az ügyfelem egész életében sejtett, csak mindig elhessegette a gondolatot. Mert „az állam dolga ezt megoldani, majd ők kitalálnak valamit”, pedig „gondoltam, hogy kevesebb lesz a nyugdíjam, mint amit most keresek”, „tudom, hogy kevés a fiatal, több lesz az öreg”, „nem szívesen engednék a mostani életkörülményeimből, sőt javulást várok öregkoromra”, ilyesmi gondolatok jönnek elő.

Ha nem lesz jobb, akkor meg „össze tudom húzni a nadrágszíjamat”! Kevesebb étel, kevés új ruha, kisebb lakás, nincs nyaralás, nem utazok, beosztom, ami lesz! Talán a telek sem lesznek hidegebbek!

Ugyan már! Ki az, aki azt akarja a munkával töltött 40 év után, hogy rosszabb legyen és ebbe előre bele is egyezik, csak azért, mert nem gondolkodik előre. S majd a „gyerekeimnek nem főzök, ha meglátogatnak, az unoka nem kap ajándékot, sőt, ők hoznak nekem szalámit, nem én csomagolok nekik, amikor elbúcsúznak”.

Pedig a gép ki fogja dobni, ha most keresek 150 ezret, s még van 15 évem a nyugdíjig, akkor 80.000 ft körül számíthatok állami finanszírozásra. Van 70 ezer hiányom! Összehúzom a nadrágot, akkor is lesz 50 ezer hiányom, már szorít a szíjam! Mit is kéne tenni? Mondjon már valamit, ha azért jött!

S igen, ügyfélként örülök, hogy az állami támogatással, elérhető hozamokkal növeltem megoldjuk a hiányt 15 év alatt, de ezt most kell elkezdenem, minden eltelt évvel többet kell ráfordítanom és most még bírom. Havi 10-15 ezerrel most szorítom meg magam, hogy öreg koromban könnyebben éljek!

S mindig szem előtt tartom: ha van plusz bevételem, évközben teszek még félre az eseti számlámra, év végén próbálok minél több adókedvezményt lehívni, ha megcsinálom egy pár évig, hozzászokom.

Lesz karácsonykor ajándék, s csomagolok is a gyereknek és számíthat rám, mint élete során mindig.

Eldöntöttem, így lesz, ma cselekszem! Mennyit kell most félretennem? Kiszámolná?

Hamarosan érkezik a megoldás, csak kövesse a híreket!