2017 komoly változása, az ETIKUS BIZTOSÍTÓ!

Az állami szabályozások miatt a magyar biztosítási piacon komoly termékváltozásokra lehet számítani, ami az eszközalaphoz kötött (Unit-linked) megtakarításokra vonatkozik. Az elmúlt 15 évben az volt a jellemző az ilyen szerződésekre, hogy az első két évben az ügyfél nem tudott hozzáférni a szerződésében lévő megtakarításhoz, sokféle néven vontak el költséget a kezelésre, a szerződés hosszú távú felépítésére különböző díjakat. A társaságok termékeit sem lehetett teljesen összehasonlítani, hiszen a költségek elnevezései különböztek, más szempontok alapján, más arányban vontak le a befizetett összegből a működtetésre. Az biztosan elmondható, hogy csak azon ügyfél szállt ki (most járnak le az első 15 éves szerződések) jól a megtakarításából, aki végig fizette a díjat (nem díjmentesített, nem vásárolt vissza), elfogadta az indexálást és olyan eszközalapokba fektetett, amit elkerült a 2008-as válság, vagy időben és jól kezelte a változásokat, szinte szakemberként követte a szerződését. S persze a 8-10%-os költséget is le kellett győznie évente.

A magyar biztosítási szerződések átlag élettartama emiatt is nagyjából 6 évre szólt..

Én magam is rengeteg olyan szerződést láttam, ahol 3 év után megállították a díjfizetést, s szinte csak a kezdeti költségekre ment el a befizetett összeg, hozamot pedig így nem lehetett elérni. Sajnos az is jellemző, hogy az adott tanácsadó nem segítette megfelelően az ügyfelét, ami szakmai gond.

2017-től azonban jelentősen átláthatóbb lesz ez a termékkör, mivel előírják a társaságok részére, hogy miként működhet egy ilyen Unit-linked termék. Cél az egységesítés és a szigorúbb szabályok, ügyfélbarát tájékoztatókkal, s könnyebben kezelhető eszközalapokkal.

A fontosabb változások:

  • a kezelési költségeket keretek közé szorítják (TKM limitek)
  • minden levont díjnak azonos elnevezése lesz, így összehasonlíthatóvá válik a termék
  • a választható eszközalapoknak saját TKM mutatója lesz (költségeseket kiszűrheti az ügyfél)
  • az első években is hozzáférhető lesz a szerződés, rövidebb időszakra is megoldást kínálva

Mindez azt vonja maga után, hogy 4-5%-al kedvezőbb lesz a díjköltség! J

A mi társaságunknak is át kellett gondolni, hogy miként tud reagálni ezekre a kihívásokra.

Januártól két új termékkel (Nyitány és Pezsgő) jelenünk majd meg a biztosítási piacon.

Költségszerkezetben teljes új vonalat képviselünk majd és a választható eszközalapjaink kezelését sem bízzuk külső társaságra, saját vagyonkezelést végzünk majd, ami megbízhatóbb hozamot eredményezhet akár rövidebb távon is. Gyorsabb, rajtunk múló reakcióval hatunk a kezelésre.

A termékhez elérhetőek lesznek mind kockázati, mind baleseti és egészségbiztosítási kiegészítők, melyek használatával komplex megoldásokat készíthetünk ügyfeleink számára. A korábbi termékek jó visszajelzést kapó tulajdonságait (díjjóváírás, Hűség-bónusz, adójóváírás lehetősége) meg tudjuk tartani.

Január közepén már részletekről is beszámolhatok, kövesse nyomon Velem ezt a rendkívüli megújulást!